Kruidige vega Chili
Bonen zijn gezond, ze zijn eiwitrijk, vol vezels, vitamines en mineralen. Chili con carne is het lievelingseten van manlief. Het traditionele recept van Jamie Oliver staat daarom geregeld bij ons op het menu. Het liefst maak ik chili con carne met de kidneybean vanwege de stevige iets zoetige smaak. Nu blijkt deze boon ook nog eens goed te zijn voor je nieren. Vandaar de vorm?
Altijd vlees is niet nodig en Chili kan je juist dankzij de bonen heel goed vegetarisch koken. De boon zorgt voor eiwitten, vezels en mineralen. Met dit recept mis je echt het vlees niet. De verschillende groenten, mais, zoete bataat en puntpaprika zorgen voor een afwisseling in smaak en de kruiden geven het gerecht de pittige Mexicaanse smaak.
Extra lekker op een volkoren wrap met bovenop wat crème fraiche of volle romige yoghurt en wat gesneden sla. Of met quacamole.
Mexicaanse vega chili
Ingrediënten
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 1 zoete bataat
- 1 rode puntpaprika
- 1 peper
- 1 blik kidney beans
- 1 blik mais
- 1 blik biologische tomaat
- 2 theelepels kaneel
- 2 theelepels komijnzaad
- 2 theelepels chilipeper
- 1 eetlepel vers geraspte gember
- peper en zout
- 2 eetlepels kokosolie
Instructies
- Snijd ui en knoflook fijn, de geschilde en gewassen zoete bataat in blokjes Verwijder de zaadjes uit de paprika en snijd deze in grove stukken. Spoel de bonen schoon in een vergiet en laat de mais uitlekken.
- Fruit ui met knoflook in kokosolie in een grote braadpan. Voeg de bataat, paprika en de kruiden toe en fruit even mee.
- Voeg de tomaten toe en breng het geheel zachtjes aan de kook. Strooi wat zout en peper erdoor.
- Voeg bonen en de mais toe en laat alles ca 40 minuten zachtjes sudderen.
Notities
- Serveer met een volkoren wrap, crème fraiche of volle romige yoghurt en wat gesneden sla. Ook erg lekker met quacamole.
- Voeg de laatste 15 minuten wat stukjes ananas toe. De chili wordt nog sappiger en zoeter van smaak.