Koken met Gabie

Geitenkaassalade met cranberrycompote

Geitenkaassalade met cranberrycompote

in Recepten, Soep & Salades 16 augustus 2016

Op Vlieland zagen we op een terrasje op de menukaart een geitenkaassalade staan met cranberrycompote. Dat leek me wel erg lekker, maar het was koffietijd en op dat moment hadden we meer zin in appeltaart met cranberrysaus.

Weet je wat, dacht ik: “Ik maak de geitenkaassalade vanavond zelf op de camping”.

Het was zo lekker dat ik het recept graag met jullie deel. De combinatie van cranberrycompote met de romige zachte geitenkaas en honing is perfect. De geroosterde zonnebloempitten maakt de salade helemaal af.

Thuis heb ik de salade nog een keer gemaakt voor de foto en het testen van het recept, zodat ik het met jou kan delen.

Deze maaltijdsalade is een heerlijke en gezonde lunch of lekker op een zomeravond op het terras.

Deze salade wordt gemaakt met een gezonde dressing. Steeds vaker merk ik dat mensen dressings vermijden omdat het te vet zou zijn. Juist het omgekeerde is waar. Als je een dressing maakt van onverzadigde vetten draagt dit juist bij aan je gezondheid. Onverzadigde vetten heb je ook nodig om vet verbranden. Hoe dit kan lees je in mijn blog “Zijn dressings (on)gezond?“. In deze blog vind je ook diverse recepten voor een gezonde dressing.

Laat je weten wat je van het recept vindt? Heb je ervan genoten deel je het dan? Meer recepten voor salades kun je vinden op “Recepten salades“.

Geitenkaassalade met honing cranberry van de wadden

Gang Salade
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 300 gram gemengde sla (Het lekkerst is natuurlijk sla uit eigen tuin of uit de streek net vers geplukt. Dan bevat de sla ook nog de meeste vitamines.)
  • 150 gram zachte geitenkaas
  • halve komkommer
  • knoflookolijven
  • 2 tomaten of 8 cherry tomaatjes
  • 4 eetlepels cranberry compote
  • 4 eetlepels zonnebloempitten

Dressing

  • 2 eetlepels olijfolie (extra vierge)
  • 1 dl hennepzaadolie  (zie notities)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel honing
  • 0,5 eetlepel oregano
  • peper en zout

Instructies
 

  • Was de sla en schud droog. Was of schil de komkommer. Snijd de komkommer in mooie stukjes. Was de tomaten en snijd in partjes.
  • Rooster de zonnebloempitten kort in een droge koekenpan.
  • Meng de ingredienten olie, honing, citroensap en kruiden voor de dressing goed door elkaar in een aparte kom.
  • Verdeel de sla over twee borden. Verdeel de komkommer over de sla. Leg de tomatenpartjes rondom op de sla in de vorm van een zon. Verdeel de olijven over de sla. Sprenkel op elk bord de helft van de dressing over de salade. Bestrooi met de zonnebloempitten.
  • Leg nu de geitenkaas erbovenop en dan de cranberry compote in het midden.
  • Serveer met een snee boerenbrood eventueel met roomboter.

Notities

Hennepzaadolie:
Door een beetje hennepzaadolie toe te voegen aan je dressing maak je gebruik van de gezondheidsvoordelen van deze heilzame olie. Hennepzaadolie bevat veel essentiële vitamines en mineralen en omega3. Omega3 is niet alleen goed voor het hart, maar ook nodig voor je zenuwstelsel, hersenfunctie en helpt vet te verbranden.

Eet smakelijk!

Laat je weten wat je van het recept vindt? Heb je ervan genoten deel je het dan?