Gegrilde paksoi met madeira-saus
De uitdaging van deze week is samen met mijn dochter het fodmap dieet volgen. Vorige week hebben we twee boeken bestudeerd en een weekmenu samengesteld. Als voedingscoach durf ik het aan om dit zelf te doen. Het weekmenu is verrassend lekker en bevat onder andere;
- frambozen-smoothie, chia-pudding, scones of pannenkoekjes als ontbijt,
- heerlijke Aziatisch getinte gerechten in de avond en
- als lunch kippensoep met sojasaus en vandaag gegrilde paksoi met madeira saus.
Ons werd verteld dat fodmap heel zwaar en moeilijk zou zijn, maar tot nu toe is het genieten. Met een beetje studie, een goed boek, liefde voor koken en het zoeken naar de juiste ingrediënten kom je heel ver. Met dank aan de schrijvers van the complete fodmap diet door Sue Shepherd, Phd and Peter Gibson, MD. In dit boek vind je een heldere uitleg en fantastische recepten.
Het is in de startfase wel heel veel werk om alles uit te zoeken, andere ingrediënten te kopen en veel nieuwe recepten te maken. Ik verwacht dat het steeds makkelijker wordt. In de startfase moeten we ook veel ingrediënten elimineren. In de volgende fase is het ontdekken waar de darmen overgevoelig voor zijn en wat we wel weer kunnen eten. Hoe dan ook zijn we dan veel inspiratie en anders, lichter kunnen koken rijker.
Gegrilde paksoi met madeira-saus
Ingrediënten
- 1 kleine paksoi
- olijfolie
Voor de saus
- 1 eetlepel soja saus of aminos liquid saus
- 1 dessertlepel madeira
- 1 dessertlepel sesamolie
- 1 theelepel citroensap
- peper en zout
Voor de garnering
- 2 eetlepels zwart sesamzaad
- fijngesneden verse koriander
Instructies
- Meng de ingrediënten voor de saus in een glas of kom.
- Verhit de olie in de grillpan.
- Plaats de hele paksoi in de grillpan en bak aan weerszijden 3 minuten.
- Zet het vuur uit en leg de paksoi op een bord.
- Voeg de saus ingrediënten toe aan de pan. Laat heel even warm worden.
- Giet de saus over de paksoi.
- Garneer met de zwarte sesamzaadjes en het korianderblad.
Met de madeira saus kun je bijna alle groente lekker maken!
Geniet van dit heerlijke gezonde gerecht.
Geschikt als bijgerecht, lunchgerecht… serveer er eventueel wat bruine rijst bij.