Koken met Gabie

Babi Pangang

Babi Pangang

in Diner, Recepten 24 juli 2023

Met dit recept zet je zonder pakje of zakje in een mum van tijd een goede Babi Pangang op tafel. Lekker met rijst, atjar tjampoer, kroepoek of met Tjap tjoy. 

Heerlijk chinees eten! Afhalen bij een Chinees restaurant is makkelijk, maar met dit recept voor Babi Pangang hoop ik dat je geïnspireerd raakt om net zo snel thuis Chinees eten op tafel te zetten. Deze Babi pangang is lekker met rijst, atjar tjampoer, kroepoek en als je nog meer tijd hebt om te koken kijk dan ook eens naar de recepten voor  Nasi gorengTjap tjoy met garnalen of Foe yong hai.

Wereldgerechten koken zonder pakje of zakje

Tjap tjoy met garnalen  Foto: Bart McLeod

8 jaar geleden heb ik met een leuke groep mensen een challenge gedaan om twee-wekelijks een wereldgerecht te koken zonder pakje of zakje. Ik experimenteerde in de keuken, maakte een e-book met drie recepten van een wereldkeuken en de groep ging het dan testen. Er ontstonden heerlijke recepten, die bij velen nog steeds favoriet zijn.

Eén van deze favorieten is deze Babi pangang. Het streven bij de challenge was dat de recepten snel en makkelijk te maken zijn. Soms deed ik daarvoor concessies aan de ingrediënten, maar ik probeer zo dicht mogelijk bij de originele smaak te blijven.

Babi pangang met rijst, komkommer en paprika. Foto: Bart McLeod

Dit recept voor Babi pangang is nog steeds favoriet. Ik ben reuze benieuwd hoe het jou bevalt.

Biologisch is heel logisch

Ik ben geen vegetariër, maar wel flexitariër. Ik eet dus minder vlees. Als ik vlees eet dan vind ik het erg belangrijk dat dieren een goed leven hebben gehad. Dieren, die de ruimte hebben gehad om te leven, die goed en gevarieerd te eten hebben gehad en goed behandeld zijn.

Biologisch varkensvlees kun je kopen bij een biologische slager of op internet bij koopeenvarken.nl of misschien zit er wel een biologische varkensboer bij jou in de buurt, die een boerderijwinkel heeft.

Wel zo fijn om te weten waar jouw varkensvlees vandaan komt! Zo maken we de wereld toch ietsje beter zonder helemaal zonder vlees te moeten.

Wat is Babi Pangang?

Babi betekent in het Maleis varken en pangang geroosterd. De naam staat dus voor geroosterd varkensvlees. Wat in Nederland Babi Pangang wordt genoemd is meestal mager varkensvlees dat eerst gekookt wordt en daarna gefrituurd, vervolgens in plakken gesneden en rijkelijk overgoten met een gebonden pikante zoetzure saus.

Ik heb gekozen voor een snel klaar variant van de Babi Pangang: daarom een varkensfiletlapje of varkenshaas. Een mals stukje vlees dat makkelijk te bereiden is. Ik kies voor bijna frituren in de pan. Het marineren maakt het vlees heerlijk mals en rijker van smaak. De saus erbij is verrukkelijk en mijn ervaring is dat je er bijna niet genoeg van kan maken.

 

Babi pangang

Met dit recept zet je zonder pakje of zakje in een mum van tijd een goede Babi Pangang op tafel. Lekker met rijst, atjar tjampoer, kroepoek of met Tjap tjoy. 
Heerlijk chinees eten. Afhalen bij een chinees restaurant is makkelijk, maar met dit recept voor Babi Pangang hoop ik dat je geïnspireerd raakt om net zo snel thuis heerlijk Chinees eten op tafel te zetten.  Lekker met rijst, atjar tjampoer, kroepoek en als je nog meer tijd hebt om te koken kijk dan ook eens naar de recepten voor nasi en/of tjap tjoy.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
marineren 2 uur
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Chinese
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 170 gram biologische varkensfiletlapjes of varkenshaas
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 4 eetlepels olijfolie om in te bakken
  • 1 dessertlepel zetmeel mais, aardappel of tapioca

Voor de marinade

  • 1 eetlepel citroensap
  • 6 eetlepels ketjap manis
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 theelepel gemberpoeder of ½ cm geraspte gember
  • 1 theelepel ketoembar korianderpoeder
  • snufje zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½ verse rode peper ontpit en fijngesneden

Instructies
 

Marineren

  • Snijd het vlees in mooie repen.
  • Meng het citroensap, de ketjap, de knoflook, gemberpoeder, ketoembar, een snufje zout en peper en 2 eetlepels olie door elkaar.
  • Voeg de fijngesneden verse rode peper toe en meng hem door de marinade.
  • Leg het vlees minstens 2 uur in deze marinade. Schep het vlees af en toe om.
  • Zet het vlees 30 minuten voor bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.

Bereiden

  • Haal het vlees uit de marinade.
  • Roer de tomatenpuree door de achtergebleven marinade.
  • Verhit 4 eetlepels olie in een koekenpan en bak het vlees snel steeds omkerend gedurende 4 minuten.
  • Temper de hittebron.
  • Haal met een schuimspaan het vlees uit de pan.
  • Doe de marinade in de pan bij het bakvet.
  • Meng het zetmeel met 1 eetlepel water en voeg toe om de saus te binden.
  • Leg de repen vlees terug in de pan in de marinade. Warm het nog 1 minuut mee.

Serveertips

Waarschuwing:

  • Waneer je meer olie bij het bakken gebruikt ga je richting frituren. Dit kan, maar met mate. Let op dat er geen olie over de rand van de pan loopt. Als dit gebeurt heb je kans op de vlam in de pan. Leg een passende deksel klaar mocht de vlam in de pan komen. Nooit blussen met water!
Trefwoord babi pangang, Chinees eten, varkensvlees

Ook lekker en gezond

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept