Lekker fris en gezond koolrabi recept! Wie een moestuin heeft, weet dat er weer volop koolrabi’s zijn te oogsten. De frisse smaak van koolrabi past goed bij de appel, geitenkaas en rozijnen. Lekker met een frisse eenvoudige dressing bij van limoen en extra vierge olijfolie.
Koolrabi in het zonnetje
Foto: Benoitmarco via Pixabay
Ken jij de koolrabi? Tijdens de workshop “Koken uit de moestuin in de bieb in Oosterbeek” ontdekte ik dat lang niet iedereen weet wat een koolrabi is, maar degene met een moestuin zeker wel. De koolrabi is dan ook een makkelijk te telen groente, zelfs op zandgrond. Het is de verdikte stengel in de vorm van een knol van een koolplant. De smaak is licht selderij-achtig, fris en knapperig. Je kan het rauw eten zoals in deze salade of zachtjes stoven. Koolrabi is rijk aan vezels, vitamine A, B1, B2, B3 en C en rijk aan mineralen. 100 gram koolrabi bevat zelfs 100% van de ADH van vitamine C.
Eten van het seizoen
Koolrabi wordt in Nederland vooral in de maanden juli en augustus geoogst. Seizoensgroenten bevatten meer vitamines en zijn minder belasten voor het milieu en over het algemeen beter betaalbaar.
Deze salade smaakt goed als lunch met een broodje.
Schil de koolrabi goed, let op dat je de vezelige schil goed weghaalt. Rasp de koolrabi en voeg het limoensap toe.
Was of schil de appel en rasp deze bij de koolrabi. Meng tussendoor goed door elkaar om bruin worden te voorkomen. Hak of knip het peterselieblad (niet te fijn).
Roer de olijfolie, peterselie en de rozijnen erdoor. Verkruimel de geitenkaas er voor een deel door.
Mix goed en breng op smaak met peper en zout. Garneer met de laatste paar stukjes geitenkaas en peterselie.