Koken met Gabie

8 tips om meer (van) groenten te eten (genieten)

8 tips om meer (van) groenten te eten (genieten)

in Blog, Voeding en gezondheid 20 januari 2016

We weten het nu allemaal wel: groente is gezond! In een gezond eetpatroon eet je per dag 400-500 gram groente per dag. Maar hoe doe je dat? Cursisten en klanten vinden 400 gram veel en dit vaak een lastige stap, maar eenmaal de inspiratie en de routine dan gaat het over in genieten.

Met deze 8 tips kan ook jij makkelijk meer groente eten en extra genieten van lekker eten!

  1. Eet een flinke portie groente bij de lunch met een van de volgende recepten:
    • Boerenomelet
    • Frittata, kijk eens bij de frittata recepten. Ook handig voor onderweg.
    • Groentesoep. Veel mensen denken dat je van
      gebonden soep dik wordt, maar dat valt reuze mee. De boter lijkt veel als je gaat binden, maar per kop soep bevat het nog maar 5 a 10% vet en dat zorgt er juist voor dat de in vet oplosbare voedingsstoffen beter worden opgenomen. Soep maak ik graag dus doe inspiratie op de bij de soeprecepten. Kies bij voorkeur voor een biologische bouillon om een teveel aan smaakversterkers te voorkomen.
    • Zorg voor wat extra rauwkost bij je lunch. Dat kan variëren van een blaadje sla tot een stukje paprika.
    • Lunch met een (maaltijd)salade met een goede dressing. Op de site vind je inspiratie met recepten voor (maaltijd)salades. Waarom een goede dressing lees je in de post “Zijn dressings (on)gezond?”.
  2. Voeg groenten toe als je vlees bakt of braad. Niet alleen gezond, maar ook extra lekker. Voeg als je het vlees hebt bruin gebakken wat ui, knoflook, prei, tomaat of paprika toe.
  3. Zet bij het diner twee soorten groenten op tafel. Maak bijvoorbeeld een salade en een gekookte/gestoomde/gebakken groente.
  4. Voeg aan je rijst groenten toe. Fruit een uitje, knoflook en groenten naar keus in olie of boter. Bij ons is het meestal wortel, goed voor het aanmaken van vitamine A. Voeg na het fruiten de rijst toe en laat deze iets glazig worden. Voeg dan het water toe en kook volgens de gebruiksaanwijzing. Wel af en toe goed omscheppen in de pan. Extra lekker met wat bouillon. Ook een handige manier om kinderen meer groenten te laten eten. Je kunt de groenten heel fijn snijden. Hetzelfde kun je doen met couscous, alleen voeg je eerst water toe, laat dit koken en dan haal je de pan van het vuur en laat je de couscous weken.
  5. Eet vaker vegetarisch met een maaltijd op basis van bonen. Wat dacht je van de traditionele Chili, maar dan vegetarisch? of anders een zwarte bonenstoof uit de Allerhande van deze maand?
  6. Snack met rauwe groenten. Eet wat vaker als tussendoortje een snoeptomaatje, paprika of komkommer. Te saai? Maak er een lekkere dip bij op basis van yoghurt of een bonendip of een lekkere tapas. Ken je de aduki bonendip al?
  7. Neem als tussendoortje een groene smoothie. Recepten zijn volop te vinden op het internet. Zelf gebruik ik graag spinazie in mijn smoothie. De smaak overheerst niet en spinazie zit vol mineralen.
  8. Snack hartig, bijvoorbeeld met een
    • Slanke loempia’s van PuurGezond
    • pizzamuffin of
    • een hartig pannenkoekje van zoete aardappel of
    • een gevuld slablad; Ideaal om restjes groente van de avondmaaltijd mee op te warmen en van te genieten. Extra lekker met een yoghurtdressing.

Geniet van Puur en Gezond eten!

Weet jij nog een tip of heb je een vraag laat dan een reactie achter op deze pagina. Vind je deze post leuk en interessant deel je hem dan, zodat ook andere meer kunnen gaan genieten van extra groenten.

Wil je op de hoogte blijven en maandelijks de laatste blogs, recepten en activiteiten ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.