Zuurkool ovenschotel met appeltjes en gehakt
Zuurkool ovenschotel met gehakt en appeltjes. Net zo Hollands en toch net weer even anders dan stamppot met worst. Makkelijk in het voren te maken.
Doe je mee met de week “geen vlees en zuivel” of eet je liever vegan? Vervang dan het gehakt door vegan gehakt en de kaas door vegan kaas.
Winterkost in maart
Het voorjaar kondigt zich aan, de vogels kwetteren er ’s morgens weer flink op los, krokussen bloeien volop en ik zie steeds meer knoppen aan bomen en struiken. Ondertussen vriest het s’ nachts en is het soms goed koud. Deze zuurkool ovenschotel is heerlijk in het staartje van de winterse temperaturen en het onvoorspelbare van maart.
Zuurkool ovenschotel met gehakt
Zuurkool ovenschotel met gehakt en appeltjes. Net zo Hollands en toch net weer even anders dan stamppot met worst. Makkelijk in het voren te maken. Doe je mee met de week "geen vlees en zuivel" of eet je liever vegan? Vervang dan het gehakt door vegan gehakt en de kaas door vegan kaas.
Porties 4
Ingrediënten
- 500 gram zuurkool
- 1,5 kilo aardappelen kruimig
- 1/2 liter bouillon
- 3 appels
- 1 schepje suiker
- 75 gram geraspte jonge kaas of vegan
- 350 gram gehakt biologisch of vegan
- 1/2 prei
- 1 theelepel kerriepoeder
- peper en zout
- snuf nootmuskaat
Instructies
- Schil en was de aardappels.
- Kook de aardappels gaar in de bouillon.
- Spoel de zuurkool af.
- Schil en rasp 1 appel.
- Voeg de geraspte appel en suiker toe aan de zuurkool. Kook de zuurkool 25 minuten. Voeg een beetje water of appelsap toe als het vocht te weinig is.
- Was de prei en snijd hem in dunne ringen.
- Bak het gehakt rul in wat olijfolie.
- Voeg de kerrie, prei en peper en zout toe en bak het geheel nog ca. 5 minuten.
- Vang de bouillon op terwijl je de aardappels afgiet.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Pureer de aardappels met een mixer en voeg voorzichtig een klein beetje bouillon toe tot je een mooie gladde puree hebt.
- Breng de puree op smaak met peper en zout en een snuf nootmuskaat.
- Meng de zuurkool met de aardappels.
- Schil de appels en verwijder de kroost. Snijd de appels in dunne schijven.
- Vul een ovenschaal met het gehakt, verdeel daarbovenop de helft van de appels, daarop de zuurkool- aardappelpuree, daarop de rest van de appels.
- Verdeel de geraspte kaas over de schotel.
- Zet 15-20 minuten in de voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten en ietsje bruin is geworden.