Zalmsalade met granaatappel en tijm
Regelmatig kook ik met de ingrediënten, die ik op dat moment toevallig of door verleiding in huis heb. Dit keer vond ik bij beterbio gerookte zalm in blik. Deze maakte nieuwsgierig.
Biologisch of duurzame visserij?
Het is nog wel lastig met zalm wanneer je nu gezond en verantwoord bezig bent. Er zijn nog geen echte goede regels voor biologische kwekerijen waardoor toch de ruimte voor de vis beperkt kan zijn, er eenzijdige voeding gegeven kan worden en dus ook kleurstof voor de roze kleur of anti-biotica gebruikt mag worden. Een verse noorse of schotse zalm vind ik het lekkerst, maar hoe weet je of er duurzaam gevist is? Fish4ever vist duurzaam en verkoopt ook mooie visproducten in blik.
Omega3 en vitamine D
Zalm is een vette vis en bevat veel omega3 en vitamine D. Omega3 is goed voor zenuwstelsel, groei en concentratie en verlaagt cholesterol. Behalve dat zalm erg lekker is, kan dit een extra reden zijn om zalm af toe op je menu te zetten. Niet-dierlijke alternatieven voor omega3 zijn zaden, pitten, noten en avocado. Vitamine D zit alleen in dierlijke producten en extra veel in vette vis. Vitamine D kun je in Nederland in de winter wel extra gebruiken.
Granaatappel
Bij de Turkse winkel in het dorp lagen de mooiste granaatappels en ik nam er een paar mee. Granaatappelpitten zijn supergezond en ik vind ze erg lekker. De pitten zitten vol polyfenolen antioxidanten. Goed voor hart en bloedvaten, lagere bloeddruk en meer weerstand. De pitjes zijn heerlijk in salades of in de yoghurt, maar je kunt ze natuurlijk ook zo opeten.
Nu is het lunchtijd en ik heb in beiden zin. Zou granaatappel en zalm samen lekker zijn?
Zo ontstond deze salade en het is heerlijk. Ik vind de plakken gerookte zalm wel lekkerder. Ik denk dat je deze salade prima mee kan nemen als lunch op het werk.
Zalmsalade met granaatappel en tijm citroen yoghurtdressing
Ingrediënten
- 1 blik gerookte zalm
- 3 eetlepels granaatappel pitten
- 5-6 takjes tijm of 1 el gedroogde tijm
- paar blaadjes munt
- 100 ml volle yoghurt
- 1 eetlepel olijfolie (extra vierge)
- 2 eetlepels citroensap
- 1 teen knoflook
- peper & zout
Instructies
- Snijd de knoflook fijn. Meng voor de dressing yoghurt, olijfolie, citroensap, de helft van de tijm en knoflook door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
- Doe de zalm in een andere schaal en meng met de granaatappelpitten en wat tijm. Breng op smaak met peper en zout. Houd een paar pitten en tijm over als garnering.
- Leg de zalm op twee borden of in twee schaaltjes. Giet er wat dressing overheen. Garneer met de achtergehouden tijm, granaatappelpitten en munt.
- Serveer met geroosterd boerenbrood.
Notities
- Salade met rivierkreeftjes en basilicum
- Avocado salade met sinaasappel
- Kip-kerrie salade
Eet smakelijk!