Gezonde (ontbijt)pannenkoeken
Met een goed recept bevat een pannenkoek bouwstoffen, vitamines en mineralen, die een kind in de groei goed kan gebruiken. Met deze pannenkoeken als ontbijt met wat fruit heb je een goede start van de dag. Natuurlijk zijn ze ook lekker als lunch, avondeten of als snack. Je kunt ze ook makkelijk meenemen voor onderweg. Leuk om ze dan te vullen als een wrap.
Gezonde (ontbijt)pannenkoeken
Benodigde materialen
- 1 flensjespan (15 cm)
Ingrediënten
- 80 gram volkoren spelt of tarwemeel
- 80 gram boekweitmeel
- 40 gram havermout
- 2 eieren
- 500 ml (karne)melk
- olijfolie of roomboter om in te bakken
Instructies
- De meel, de havermout met de eieren en 1,5 dl melk tot een glad beslag kloppen. De havermout blijft heel bij het kloppen en dat is goed. Het beslag al kloppende met de rest van de melk verdunnen.
- Een beetje olijfolie en of roomboter in de flensjespan (diameter 15 cm) heet laten worden, zoveel beslag in de pan gieten dat de bodem met een dun laagje is bedekt en de pannenkoekjes bruin bakken. Ze keren als de onderkant bruin en bovenkant droog is. Dan de tweede kant bakken.
Notities
Tip: Erg lekker met gebakken appeltjes en rozijnen. Je kunt de appels met rozijnen door het beslag doen of apart even bakken en de pannenkoek ermee beleggen. Lekker met kaneel eroverheen. Of wat je dacht je van beleggen met verse aardbeien.
Koemelkallergie of liever geen koemelk?
Vervang de melk door rijst, kokos of speltmelk en gebruik kokosvet of olijfolie om in te bakken.